Mediawijs of levenswijs?

Beeldschermen: wij hebben ze zien komen. Eerst als bakbeest op onze bureaus, nu wonen ze in onze  broekzak en soms zelfs onder ons hoofdkussen. Onze kinderen nemen dat aan als een gegeven. Zij weten niet beter dan dat ze een vingertje over een scherm kunnen wrijven om iets te laten gebeuren. Maar we staan zelden stil bij wat digitale media veranderen. Voor onszelf, binnen ons gezin, op school, binnen onze sociale netwerken.

Helpen digitale media kinderen met het verwerken van hun indrukken? Leren ze er beter door? Krijgen ze meer ideeën? Betere ideeën? Hoe leren kinderen eigenlijk en wat hebben ze daar echt bij nodig? Daarover valt steeds meer te zeggen.

waldorf-articleLarge
De enige desktop die in de Waldorf School in Los Altos, Californië te vinden is. Bron: NY Times

Vrije scholen proberen er vaak bewust mee om te gaan. Onderzoeken actief wat de meerwaarde kan zijn. En komen tot verschillende oplossingen. Ze zetten digitale media gedoseerd in, of helemaal niet. Zo is er op de Waldorfschool in Sillicon Valley geen enkele computer te vinden. Met instemming van de vele ouders die werken voor computergiganten en heel bewust kiezen voor een vorm van onderwijs waarin creativiteit en probleemoplossend vermogen kernbegrippen zijn, zonder dat er al vroeg een beroep wordt gedaan op digitale media. Dat geeft te denken… Lees het heldere artikel in de New York Times. Of het recentere artikel in The Guardian.

In een volgende blog meer over hoe we er in Nederland tegenaan kijken. Eerst nog even een ronkend Amerikaans filmpje. En als je meer van goed leesbare wetenschappelijke informatie houdt, is het boek van gerenommeerd hersenwetenschapper en hoogleraar neurologie Manfred Spitzer een aanrader: Digitale Dementie. Een samenvatting vind je hier.

 

 

Advertenties

3 reacties op ‘Mediawijs of levenswijs?

  1. Goed dat je hier over schrijft! Ik laat mijn telefoon ook vaak thuis als ik naar buiten ga met kinderen. Heerlijk is dat. Wij hebben ook geen tv aansluiting ook heerlijk dikke zoen. Wel verstuurd vanaf mijn mobiel 🙂 Lotus

    Verstuurd vanaf mijn iPhone

    Like

    1. Leuk dat je vertelt hoe het voor jullie werkt Lotus! De tv kwam bij ons per toeval niet meteen uit de verhuisdoos toen we 4,5 jaar geleden verhuisden met onze oudste van toen 8 maanden. En daar zijn we inmiddels echt blij mee. Kinderen kunnen zich prima vermaken, bij ons werden luisterboeken een manier om even ‘uit te loggen’. Maar dan zitten ze wel met hun hoofd in een bijzonder verhaal, dat ze zelf vormgeven in hun hoofd. Kreeg je nog mee vandaag dat de concierge vond dat de Paasvoorstelling voor kleuters die je maakte met negen ouders het perfecte alternatief was voor TV? 🙂

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s