Tand-heel-kunde

Mooi woord om eens echt bij stil te staan, tand-heel-kunde. Gaan we uitgebreid doen met tandarts Peter Borm. Zijn wortels liggen ‘aan den overkant’, maar zijn bloeiende praktijk Aesculus Cortex vind je vlak achter het station in Arnhem. Grijp je kans om eens met andere ogen te kijken naar het gebit.

Als een van de weinige tandartsen in Nederland combineert Peter Borm reguliere tandzorg met een visie op hoe mensen zich ontwikkelen. Ons gebit weerspiegelt die ontwikkeling. Niet alleen als we nog kinderen zijn, met een melkgebit, maar ons hele leven lang. Peter Borm komt vertellen en veel laten zien – hij heeft een enorme collectie gipsafdrukken en foto’s opgebouwd over de binnenwereld achter onze lippen. Wat kan hij zien aan tanden, tong, speeksel en mondholte?

lips-2548150
Veel meer dan we misschien denken. Uitdrukkingen als ‘iets voor je kiezen krijgen’ of ‘je ergens in vastbijten’, zeggen dat eigenlijk al. Toch zijn we nog steeds het meest vertrouwd met het materieel benaderen van ons gebit. Tanden zijn schoon of niet, ze bevatten een gaatje of niet – en daar moet dan wat mee. Voor Peter Borm is dat niet het hele verhaal, want waarom heeft iemand last van gaatjes, tandsteen of slijtage? Hij verdiept zich dus ook in de achterliggende oorzaken, zodat deze kunnen worden aangepakt. En dan kom je uit bij wat mensen meemaken in hun leven: life events en stress bijvoorbeeld, maar ook veerkracht en levenslust. Daarom bespreekt Peter Borm casussen ook het liefst met de huisarts van zijn cliënten. Zijn ervaring is dat zij samen, mét de cliënt, meer zien en begrijpen. Moeten zij naar de mondhygiënist of is er meer nodig? Vitamine D, magnesium, beweging of misschien eens echt goed op vakantie om uit te rusten? En dat helpt mensen om zelf tot besluiten te laten komen – een kerngedachte binnen de antroposofische geneeskunde. Zelf verantwoordelijkheid dragen en regie voeren komt je genezing ten goede.

Benieuwd? Lees dit interview eens.
Een heldere inleiding vind je ook in het boek ‘De eerste zeven jaar: kinderfysiologie’, van kinderarts Edmond Schoorel (herziene uitgave 2014, uitgeverij Christofoor).

vrijdag 27 oktober
Elke tandarts volgt dezelfde opleiding in Nederland. Sommigen studeren daarna ook antroposofische geneeskunde. Centraal daarin staat de ontwikkeling van de mens op fysiek, geestelijk en gevoelsgebied. Waarom verdiepte Peter Borm zich hierin en wat levert dat op? Ook vertelt hij over de eigenaardigheden van het menselijk gebit – van voor de geboorte tot op hoge leeftijd.

zaterdag 28 oktober
Op zaterdagmorgen gaan we vanuit deze informatie kijken naar praktischer vraagstukken. Hoe kun je een gebit reguleren? Kan dat ook anders dan met een beugel? Bestaat er zoiets als het remineraliseren van tanden? En wat is fluor nu precies? Na de lezing verzorgt peuterjuf Bonnie een viltworkshop. Je gaat tegen 13.30 met een zelfgevilte kabouter het weekend in 😉

Entree
vrijdag € 10,- / zaterdag € 7,50 / combiticket € 15,- / aanmelden via info@vsz.nl
Vrije School Zeeland, W. Arondeusstraat 59, Middelburg.

Kinderopvang op zaterdag: € 3,- per gezin, aanmelden verplicht: info@vsz.nl

De Inspiratieweekenden worden mogelijk gemaakt door de Antroposofische Vereniging in Zeeland, VSZ en Inspiratie voor Ouders

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s